Τρίτη 27 Μαρτίου 2012


Οι επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην Κόκα Κόλα Τρία Έψιλον

Eπιμένει ελληνικά: Η αλυσίδα πολυκαταστημάτων Μασούτης επιμένει ελληνικά και αρνείται να πουλήσει προϊόντα της Κόκα Κόλα, τα οποία δεν παρασκευάζονται στην Ελλάδα. Στα ράφια της συγκεκριμένης επιχείρησης βρίσκονται μόνο προϊόντα τα οποία παράγει η πολυεθνική Κόκα Κόλα στην Ελλάδα.
Οι καταναλωτές μπορούν να κρίνουν και να πράξουν αναλόγως.
 Διευθυντικές θέσεις: Η κατάργηση του τμήματος παραγωγής στην Κόκα Κόλα Τρία Έψιλον Θεσσαλονίκης έφερε κοντά στην απώλεια των θέσεων εργασίας  45 και πλέον εργαζομένων και την απώλεια των θέσεων εργασίας περίπου 5 διευθυντικών στελεχών, ανάμεσά τους και τη θέση του διευθυντή εργοστασίου.
Οι εργαζόμενοι στα άλλα τμήματα της πολυεθνικής στην Θεσσαλονίκη πέτυχαν μια σημαντική αλλά με πολλές απώλειες για την τοπική κοινωνία νίκη. Η απώλεια των καλοπληρωμένων θέσεων του διοικητικού προσωπικού έχει επιπτώσεις στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο. Δεν είναι μόνο η κατάργηση παρομοίων θέσεων, αλλά και η συγκέντρωση αναλόγων τμημάτων στην Αθήνα και την Σόφια, που πλήττουν καίρια σε υλικό και συμβολικό επίπεδο την οικονομία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.
Πάτρα: Η επίθεση της Κόκα Κόλα ενάντια στις θέσεις εργασίας υπήρξε ιδιαίτερα οδυνηρή για την πρωτεύουσα της Αχαΐας. Από πέρυσι ξεκίνησε ένα πογκρόμ για την εξαφάνιση του εργοστασίου με διαρκείς πιέσεις για αποδοχή των λεγόμενων «οικειοθελών αποχωρήσεων». Το τελευταίο διάστημα και ενώ οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης βρισκότανε σε απεργία διαρκείας στην Πάτρα αποχωρούσαν ακόμη και μέλη της διοίκησης του εκεί Σωματείου αποδεχόμενα τις προτάσεις της Κόκα Κόλα Τρία Έψιλον για «εθελούσιες εξόδους» με διπλάσιες αποζημιώσεις και αφήνοντας τους υπόλοιπους εργαζόμενους έρμαια στις διαθέσεις της εργοδοσίας.
Οι πληροφορίες από την αχαϊκή πρωτεύουσα είναι συγκεχυμένες, ενώ έχει γίνει γνωστό ότι έχει διαγραφεί εδώ και πολλές εβδομάδες ο πρόεδρος του Σωματείου Φώτης Κατσικαρώνης από την Αυτόνομη Δημοκρατική Ένωση Συνδικαλιστών (ΑΔΕΣ). Τέλος στο πρόσφατο Εθνικό Συμβούλιο της ΠΟΕΕΠ στην Θεσσαλονίκη δε συμμετείχε κανένα μέλος του σωματείου εργαζομένων στην Κόκα Κόλα Πάτρας, άλλη μια ένδειξη ότι κάτι σοβαρό συνέβη στους κόλπους των εργατικών συνδικάτων κατά τη διάρκεια της απεργίας. Σημειωτέον ότι το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Κόκα Κόκα Τρία Έψιλον Πάτρας καθ΄ όλη τη διάρκεια της απεργίας στην Θεσσαλονίκη δεν προχώρησε σε απεργίες, παρά το ότι αντιμετώπιζε και το ίδιο πρόβλημα με το κλείσιμο των γραμμών παραγωγής.
Και νέο μπλογκ με θέμα την Κόκα Κόλα;
Βλ.  rock-against-coca-cola.blogspot.com
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου