Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012


Η Κόκα Κόλα και το σύνδρομο της Στοκχόλμης
(μια καλοπροαίρετη και φιλική απάντηση)
Ο Τσοπάνος της Αράχωβας  μάς έκανε την τιμή να απαντήσει στο «νεοσύστατο μπλογκ» μας,  από το οποίο κατά την κρίση του «πετάμε λάσπη». Φυσικά και δε του αμφισβητήσαμε το δικαίωμα να αναρτά ότι θέλει: It΄s a free country, man! Ή δεν είναι;
Αρχίζουμε από την έκφραση «εταιρία σας». Η Κόκα Κόλα 3 Ε έχει πείσει όλα αυτά τα χρόνια τους εργαζόμενους  να χρησιμοποιούν την έκφραση «η εταιρία μας». Είναι κωμικό, αλλά εάν συνομιλήσει κανείς ακόμη και αυτή τη στιγμή με απολυμένους εργαζόμενους της Κόκα Κόλα, αυτοί προσφωνούν την πολυεθνική ως «η εταιρία μας». Κάτι σαν σύνδρομο της Στοκχόλμης. Η ειρωνική αναφορά μας στην έκφραση «η εταιρεία σας» αφορούσε αυτή την κατάσταση. Δε χρειάζεται να το παίρνετε προσωπικά.
Αφήνουμε κατά μέρος εκείνα τα περί «αρχοντοτσοπάνη» και τα αιμοβόρα περί γδαρσίματος και τα άλλα φληναφήματα περί ανδρισμού («θαρραλέο και αντρίκιο», «ο τσοπάνος όταν έχει να πει κάτι το λέει αντρίκια και ξεκάθαρα») και θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε κάποια ζητήματα που θέτει ο Τσοπάνος της Αράχοβας με βάση την κοινή λογική.
Κατ΄ αρχάς ο επικριτής μας υποπίπτει σε μερικές λανθασμένες εκτιμήσεις: α) δεν είμαστε συνδικαλιστικό μπλόγκ, αλλά μπλογκ που ασχολείται με την κατάσταση στην Κόκα Κόλα και το κλείσιμο των εργοστασίων και β) δεν έχουμε καμία εμπλοκή στα «μηνύματα, σχόλια και e-mail», τα οποία αναφέρει ο Τσοπάνος της Αράχοβας. Δε γνωρίζουμε το θέμα και ούτε μας απασχολεί. Το Διαδίκτυο είναι ένα μέσο προσβάσιμο σε όλους, το οποίο σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να αντλεί την όποια πληροφόρηση και να τη χρησιμοποιεί, όπως αυτός κρίνει σκόπιμο. γ) εμείς δε δίνουμε κανένα αγώνα, άλλοι αγωνίζονται για την επιβίωσή τους. Σε τελική ανάλυση μπορεί και να κάνουμε και το κέφι μας. Ποιος ξέρει;  δ) δε θελήσαμε να καταστήσουμε όργανό μας κανέναν, μα κανέναν. Οι θέσεις μας έχουν διατυπωθεί με περισσή σαφήνεια και θα συνεχίσουν να διατυπώνονται έως ότου δικαιωθούν τα αιτήματα των απεργών.
Και δύο καλοπροαίρετες παρατηρήσεις: Από τη μια με αρκετή δόση χιούμορ σημειώνεις ότι είσαι «αρχοντοτσοπάνης», από την άλλη όμως για να καλύψεις τα νώτα σου παίρνεις την πόζα του κακομοίρη: «δεν έχω πολιτικές φιλοδοξίες ή συνδικαλιστικές φιλοδοξίες, ένα τοπικό μπλογκ είμαι που θα στηρίξω πάντα τον τόπο μου και τους συμπολίτες μου». Μας συγκίνησες. Ας μας επιτρέψεις συμπαθέστατε τσοπανάκο να διαφωνούμε με αυτή την κακόμοιρη μικροαστική νοοτροπία, η οποία σε τελική ανάλυση δε βοηθάει και τον τόπο σου. Εκτός και εάν θεωρείς ότι η περιοχή σου μπορεί να βολεύεται αμέριμνα έξω από το χάος στο οποίο κατακρημνίζεται καθημερινά η χώρα μας (γράψαμε και πάλι!)
Σεβόμαστε τους μύχιους φόβους σου. Πως το έλεγε ο αείμνηστος  Ευάγγελος Αβέρωφ: «όποιος φύγει από το μαντρί τον τρώει ο λύκος»; 
 Μην επικαλείσαι, όμως, τα απολυμένα παιδιά σου. Ακριβώς επειδή δεν θέλουμε να τρέχουν και άλλα παιδιά σαν τα δικά σου «να βρούνε δουλειά», αφιερώνουμε τον ελεύθερό μας χρόνο, στο να βοηθούμε απλούς ανθρώπους με όποιο τρόπο μπορούμε. Το μπλογκ είναι νεοσύστατο  και θα κλείσει όταν λήξει η απεργιακή κινητοποίηση και να είσαι βέβαιος ότι θα λήξει με τη νίκη των απεργών.
 Αναφέραμε σε προηγούμενο σημείωμά μας τη σημασία της δημοσιότητας για τη λειτουργία ενός δημοκρατικού πολιτεύματος. Κατά συνέπεια όποιος εκτίθεται δημοσίως, έστω και με ψευδώνυμο, υπόκειται στο δημόσιο έλεγχο, στην κριτική, ακόμη και στη βιτριολική κριτική. Μην ανησυχείς δε θα παίξεις το παιχνίδι μας, γιατί όλοι είμαστε μέρος του ίδιου παιχνιδιού.
Δώσε τη χαρά στον εαυτό σου, για να μπορείς να λες ότι κάνεις μια έντιμη πράξη, κάθε μέρα που περνάει, για σένα και τα παιδιά σου: να μην πίνεις κοκακόλα. Αυτό θα αρκούσε σαν αρχή. Ποτέ δεν είναι αργά για μια νέα αρχή στη ζωή. Και απ΄ ό,τι αντιλαμβανόμαστε διαθέτεις κάποιο χιούμορ. Πάρτο σα παιχνίδι. Χαμογέλα, συμπαθητικέ μου, τσοπανάκο. Το γέλιο είναι ανατρεπτικό. Για γέλιο μιλάμε, όχι για χάχανα.
Μαθήματα επικοινωνιακού ανταρτοπολέμου
Η ΑΝΑΜΟΝΗ ΣΥΝΤΡΙΒΕΙ – Η ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Η ΑΝΑΜΟΝΗ ΣΥΝΤΡΙΒΕΙ – Η ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Η ΑΝΑΜΟΝΗ ΣΥΝΤΡΙΒΕΙ – Η ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Η ΑΝΑΜΟΝΗ ΣΥΝΤΡΙΒΕΙ - Η ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Η ΑΝΑΜΟΝΗ ΣΥΝΤΡΙΒΕΙΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΝΑΜΕΝΕΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου