Τρίτη 13 Μαρτίου 2012


Λώλα της Κόκα Κόλα
ΔΕ ΛΩΛΑΘΗΚΑΜΕ ΑΚΟΜΗ!
Έχουμε δηλώσει ότι για να έχει επιτυχία η προσπάθειά μας χρειάζεται μεθοδικότητα, φαντασία κλπ. και τονίσαμε επανειλημμένα ότι πρέπει να μιμούμαστε την ίδια την Κόκα Κόλα και τις πρακτικές της.
Ιδού ένα παράδειγμα: Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Β΄ Θεσσαλονίκης Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για το κλείσιμο του εργοστασίου της Κόκα Κόκα Τρία Έψιλον που βρίσκεται στην εκλογική της περιφέρεια. Επισκέφθηκε ήδη δύο φορές τους απεργούς στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Πολιτικός είναι, ψήφους ψάχνει, θα μπορούσε να σημειώσει ο καθένας μας. Οι επισκέψεις της δεν είναι δα και κάτι τόσο παράξενο.
Η Λίτσα Αμανατίδου- Πασχαλίδου εμφανίστηκε και στην Ελληνική Τηλεόραση 3 (ΕΤ3), την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012 στην εκπομπή «Δεύτερη ανάγνωση» και αναφέρθηκε στο πρόβλημα του κλεισίματος του εργοστασίου της Κόκα Κόλα και της μεταφοράς της παραγωγικής διαδικασίας στην Βουλγαρία.
Και από αυτό το σημείο αρχίζουν τα «παράξενα». Δεν πέρασαν λίγες μέρες και η βουλευτής Θεσσαλονίκης δέχθηκε μια επιστολή –στις 2 ήταν η εκπομπή στις 6 Μαρτίου στάλθηκε η επιστολή- από το Διευθυντή  Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Κόκα Κόλα Τρία Έψιλον Βασίλη Λώλα.
Ο διευθυντής Επικοινωνίας της Κόκα Κόλα θέλησε να μεταφέρει, σύμφωνα με τα γραφόμενά του, «τη σωστή διάσταση των γεγονότων», προς την βουλευτή Θεσσαλονίκης. Η επιστολή συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «Σε συνέχεια αναφορών σας στην εκπομπή «Δεύτερη ανάγνωση» της ΕΤ3, την Παρασκευή 02.03.2012, για το θέμα της λειτουργικής αναδιάρθρωσης της Coca Cola Τρία Έψιλον, θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε τη σωστή διάσταση των γεγονότων».
Σε αυτή την πρώτη φράση διαφαίνεται  το όλο πνεύμα λειτουργίας και κοινωνικής συμπεριφοράς της Κόκα Κόλα: α)Τα στελέχη της δρουν από το παρασκήνιο και δεν εκθέτουν τα επιχειρήματά τους σε δημόσια αντιπαράθεση με τους αντιπάλους τους, που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι εργαζόμενοι. Έτσι εκ τους ασφαλούς και χωρίς αντίλογο, μπορούν να εκφέρουν ισχυρισμούς του τύπου «σωστή διάσταση των γεγονότων». Ποιος κρίνει ότι οι ισχυρισμού τους είναι η σωστή διάσταση των γεγονότων; Στη δημοκρατία όλοι οι ισχυρισμοί κρίνονται στη δημοσιότητα και σε σύγκριση και αντιπαράθεση ο ένας με τον άλλο. Η Κόκα Κόλα αποφεύγει τη δημοκρατική πρακτική και επιλέγει το παρασκήνιο, β) χρησιμοποιούν μια γλώσσα παραπλανητική, προπαγανδιστική για να συγκαλύψουν το περιεχόμενο των αποφάσεων τους. Έτσι το κλείσιμο του εργοστασίου μετατρέπεται στη γλώσσα της προπαγάνδας σε «θέμα λειτουργικής αναδιάρθρωσης» της επιχείρησης. Μάλιστα, στο γεγονός επιχειρείται να δοθεί και μια αύρα δυναμικότητας και καλών προθέσεων: «Η Coca Cola Τρία Έψιλον ανέλαβε πρόσφατα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για λειτουργική αναδιάρθρωση, προκειμένου να βελτιώσει την αποδοτικότητά της και να συνεχίσει να συμβάλει στην ελληνική οικονομία και κοινωνία». Η απόλυση των εργαζομένων, το κλείσιμο των εργοστασίων αναγορεύονται σε συμβολή στην ελληνική οικονομία και κοινωνία! Heil, Goebels!
Ο συντάκτης του κειμένου Βασίλης Λώλας, ο οποίος μηρυκάζει διάφορα προκατασκευασμένα κείμενα της Κόκα Κόλα και τα συρράπτει ανεπιτυχώς, – η επιστολή του έχει το ύφος των διαφημιστικών φυλλαδίων της πολυεθνικής- προσπαθεί να συγκαλύψει την πραγματικότητα και να παραπληροφορήσει, ακόμη και μια εκπρόσωπο του ελληνικού λαού στο εθνικό κοινοβούλιο.
Η επόμενη φράση της επιστολής καταδεικνύει το μέγεθος της παραπληροφόρησης που επιχειρείται με την επιστολή του υπεύθυνου Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Κόκα Κόλα Βασίλη Λώλα: «Γι΄ αυτό τον λόγο, ενημερώσαμε τα Μέσα ενημέρωσης ότι η εταιρία θα μεταφέρει τον όγκο παραγωγής των εγκαταστάσεων της Θεσσαλονίκης και Πάτρας…». Ο Βασίλης Λώλας, ψεύδεται, διότι μετά την έναρξη των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην Κόκα Κόλα της Θεσσαλονίκης με το αιτιολογικό ότι η εταιρία «κλείνει», ήταν τα ανώνυμα στελέχη της 3 Ε που διαβεβαίωναν μέσω των εφημερίδων ότι δεν τίθεται θέμα κλεισίματος των εργοστασίων. Ή δεν ήταν έτσι;  Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις η ίδια η εταιρία επίσημα ανακοίνωσε ότι διακόπτει την παραγωγή σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Τόσο απλά! Ο Βασίλης Λώλας θα πρέπει να απολογηθεί ως διευθυντής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Κόκα Κόλα για αυτές τις ανακολουθίες και τις προσπάθειες παραπλάνησης της κοινής γνώμης. Ποια ήταν τα ανώνυμα στελέχη που προσπαθούσαν να παραπλανήσουν τους απεργούς, την κοινή γνώμη και τους οικονομικούς παράγοντες της χώρας; Ήταν ο ίδιος ο Βασίλης Λώλας;
Και δεν είναι μόνο τα νωπά ψεύδη των προηγούμενων εβδομάδων που δείχνουν το μέγεθος του κυνισμού των διευθυντικών στελεχών της πολυεθνικής Κόκα Κόλα, αλλά και στην επιστολή προς την βουλευτή Θεσσαλονίκης ο Βασίλης Λώλας συνεχίζει την προσπάθεια να παραπλανήσει την εκπρόσωπο του ελληνικού λαού.
Ο Βασίλης Λώλας  της 3 Ε αναμασάει τη «γραμμή» των στελεχών της Κόκα Κόκα για το κλείσιμο των εργοστασίων στην Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα με άκομψο και κάκιστο τρόπο: «Γι΄ αυτόν τον λόγο, ενημερώσαμε τα Μέσα ενημέρωσης ότι η εταιρία θα μεταφέρει τον όγκο παραγωγής των εγκαταστάσεων της Θεσσαλονίκης και Πάτρας, στις αντίστοιχες μονάδες του Σχηματαρίου, Βόλου και Ηρακλείου, ενώ θα συνεχίσει να λειτουργεί κέντρα διανομής και γραφεία για τις πωλήσεις και άλλες υπηρεσίες στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα. Η μετάβαση στη νέα λειτουργική δομή θα επηρεάσει 30 εργαζόμενους».
Η φράση αυτή είναι σα συμπυκνωμένος χυμός ψεμάτων!
Το «επιχείρημα» περί μεταφοράς στον Βόλο και στο Σχηματάρι είναι γελοίο. Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχουν εκεί οι αναγκαίες γραμμές παραγωγής για να καλύψουν τις απώλειες από το κλείσιμο της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Μένει ως λύση…η Βουλγαρία. Ο απεργοσπαστικός μηχανισμός της Κόκα Κόλα στήθηκε για να  τροφοδοτήσει την αγορά της Βόρειας Ελλάδα με βουλγάρικα προϊόντα. Και τα βουλγάρικα προϊόντα εισάγονται για να μείνουν. Εάν δεν υπήρχαν οι απεργιακές φρουρές των εργαζομένων τώρα η περιοχή από την Ορεστιάδα μέχρι τη Λάρισα θα ήταν γεμάτη με βουλγάρικα προϊόντα. Αυτό ήταν το σχέδιο, αλλά σκόνταψε και σκοντάφτει στην αντίδραση των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης. Οι περίφημες γραμμές παραγωγής στον Βόλο και στο Σχηματάρι ήταν μια όψιμη κίνηση τακτικής των διευθυνόντων της πολυεθνικής, μια σφήνα στην ενότητα των εργαζομένων. 
Κάτι παρόμοιο ισχύει και με το εργοστάσιο στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η Κόκα Κόλα το είχε κλείσει και το έθεσε εκ νέου σε λειτουργία μετά την άρνηση των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης να υποταχθούν στις αντεργατικές λογικές της πολυεθνικής Κόκα Κόλα.
Από την επιστολή προς την βουλευτή Λίτσα Αμανατίδου Πασχαλίδου του Βασίλη Λώλα προκύπτει και ένα ακόμη στοιχείο για τους τρόπους με τους οποίους λειτουργεί η Κόκα Κόλα. Ενημερώνει αθόρυβα τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου - ότι και αν σημαίνει μια τέτοια εν κρυπτώ ενημέρωση: «Παράλληλα, στις συνομιλίες που είχαμε με συναδέλφους σας, τους ενημερώσαμε ότι η Coca Cola Τρία Έψιλον Ελλάδος ουδεμία πρόθεση έχει να μεταφέρει παραγόμενο όγκο εκτός της χώρας».
Η απάντηση βρίσκεται ήδη στα ράφια των σούπερ μάρκετ στην Ανατολική Μακεδονία και στην Θράκη. Η προσάρτηση των περιοχών στα δίκτυα διανομής της Βουλγαρίας είναι γεγονός, όσο και αν προσπαθεί η Κόκα Κόλα να παραπλανήσει το καταναλωτικό κοινό.
Στην τελευταία συνάντηση που είχαν ο Γιώργος Βράνης και ο Στάθης Γιαννέλος. διευθυντικά στελέχη της Κόκα Κόλα με τη διοίκηση του Σωματείου δήλωσαν ότι όντως κυκλοφορεί βουλγάρικη Κόκα Κόλα στην Βόρεια Ελλάδα μέσω του απεργοσπαστικού μηχανισμού.
Γράφει και διάφορα άλλα φληναφήματα ο Βασίλης Λώλας, πιστά αντίγραφα κειμένων του ιστολογίου της Κόκα Κόλα, που δεν έχουν καμία ουσιώδη σημασία και γι΄ αυτό δε θα ασχοληθούμε με αυτά.
Απομένει στο διευθυντή επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων Βασίλη Λώλα να εξηγήσει δημόσια ποια ήταν τα ανώνυμα στελέχη που διατυμπάνιζαν τον Φεβρουάριο ότι δεν κλείνουν τα εργοστάσια σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη και μετά μια εβδομάδα ο Όμιλος ανακοίνωνε το κλείσιμό τους; Πως μπορεί η κοινή γνώμη  της χώρας να εμπιστευτεί τις ανακοινώσεις μιας εταιρίας η οποία τη μία λέει αυτά, την άλλη άλλα, τη μια κάνει αυτό και την άλλη άλλο;
Ο ισχυρισμός ότι δε θα μεταφερθεί «παραγόμενος όγκος» εκτός Ελλάδας προσκρούει στη στοιχειώδη λογική και μόνο ανόητοι και αφελείς μπορούν να πιστέψουν παρόμοιους αφερέγγυους ισχυρισμούς, από το πιο ανυπόληπτο τμήμα της πολυεθνικής Κόκα Κόλα Τρία Έψιλον: είναι δυνατόν να θέλει ο Βασίλης Λώλας και οι συνεργάτες του να μας πείσει ότι η Ορεστιάδα και οι Σέρρες θα τροφοδοτούνται από το Σχηματάρι, τη στιγμή που τα βουλγαρικά σύνορα δεν είναι ούτε ένα τσιγάρο δρόμος;
Δε λωλαθήκαμε ακόμη!
Παρέκβαση: Αγαπητοί συμμαχητές και συμμαχήτριες, βλέπετε ότι ο αντίπαλος μας ακολουθεί συγκεκριμένη μεθοδολογία. Και απ΄  ό,τι φαίνεται φέρνει αποτελέσματα για αυτό τη χρησιμοποιεί. Πρέπει να σκεφτούμε και εμείς κάποιες λύσεις ανάλογες με αυτές.
Παρατήρηση πρώτη: Η Κόκα Κόλα παρακολουθεί όλο το πεδίο διεξαγωγής της κοινωνικής σύγκρουσης και παρεμβαίνει αθόρυβα για να μη δημιουργήσει παραπάνω αντιδράσεις.
Πρώτο συμπέρασμα: Παρεμβαίνουμε με δράσεις που δημιουργούν θόρυβο και αναγκάζουν την πολυεθνική να δείξει δημόσια το πρόσωπό της. Όσο πιο συχνά αναγκάζεται να κάνει δηλώσεις η πολυεθνική, τόσο το καλύτερο: κάποια στιγμή θα σπάσει η γλώσσα της προπαγάνδας γιατί θα έχουν στερέψει οι δυνατότητες της, γιατί θα έχουμε εμείς την πρωτοβουλία των κινήσεων και όχι τα στελέχη της. Αυτοί είναι δύσκαμπτοι και αργόσυρτοι, εμείς μπορούμε να γίνουμε ευέλικτοι, πολυπρόσωποι και… ακαταμάχητοι!


ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ: Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες αναφορικά με το κυλικείο της κεντρικής βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συμμαχητές και συμμαχήτριες του διαδικτύου συνεχίστε την έρευνα αγοράς στα κυλικεία των πανεπιστημίων όλης της χώρας και περιμένουμε εκτενέστερες και λεπτομερέστερες αναφορές. Στον πόλεμο κάθε λεπτομέρεια είναι χρήσιμη. Μπορούμε να συζητήσουμε ύστερα  διάφορες ενδιαφέρουσες δράσεις που θα τις θυμούνται για δεκαετίες τα στελέχη της Κόκα Κόλα.
Μιμηθείτε τις πρακτικές της Κόκα Κόλα, πάρτε τους από πίσω!
Περιμένουμε το πληροφοριακό υλικό και από το πανεπιστήμιο της Πάτρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου